Palce wiedźmy
Ciastka na kinderbal dla mojej córki, najmłodszej gotki w podstawówce. Są nieco mniej słodkie niż część przepisów z Internetu, a migdałowe pazury, dzięki pozostawieniu migdałów w skórce, nie odpadają od razu.
Składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka aromatu śmietankowego (lub migdałowego, ale wolimy ten pierwszy)
- 2 i 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki migdałów (w skórce, niesparzonych)
Wszystkie składniki, poza migdałami, zmieszać i zagnieść. Ciasto zawinąć w aluminiową folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto wyjąć, formować palce – nieco cieńsze od Waszych placów, w piekarniku nieco rosną), widelcem zaznaczając stawy i wciskając w „opuszek” suchy migdał.
Piec na pergaminie, około 10-11 minut ,w temperaturze 200 stopni. Ostudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz