Słodycz, czyli blok czekoladowy

 Przepis na blok czekoladowy mojego męża, faceta normalnego jak metr z Sèvres albo łyżka cukru:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier wanilinowy (można pominąć)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 1/2 do 3 szklanek mleka w proszku (można więcej, trzeba sypać powoli, aż masa będzie dosyć gęsta)
  • kostka masła
  • dodatki

Mleko, cukier i kakao zagotować, dodać masło, kiedy się roztopi, powoli dosypywać mleko w proszku, mieszając na bieżąco. Na dodać koniec bakalie, suszone owoce (żurawina, śliwki, morele, rodzynki) i pokruszone herbatniki (można poukładać je w warstwy). Całość wymieszać drewnianą łyżką.

Masę wylać do wąskiej keksówki, wyłożonej pergaminem (można przyszczypać go na brzegach spinaczami czy klipami biurowymi), i zostawić do zastygnięcia. Dobrze włożony do keksówki pergamin to gwarancja łatwego wyjęcia bloku.

Zdjęcie tytułowe: Jasmine Waheed, Unsplash.

Komentarze

Popularne posty