Słodycz, czyli blok czekoladowy
Przepis na blok czekoladowy mojego męża, faceta normalnego jak metr z Sèvres albo łyżka cukru:
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- cukier wanilinowy (można pominąć)
- 3 łyżki kakao
- 2 1/2 do 3 szklanek mleka w proszku (można więcej, trzeba sypać powoli, aż masa będzie dosyć gęsta)
- kostka masła
- dodatki
Mleko, cukier i kakao zagotować, dodać masło, kiedy się roztopi, powoli dosypywać mleko w proszku, mieszając na bieżąco. Na dodać koniec bakalie, suszone owoce (żurawina, śliwki, morele, rodzynki) i pokruszone herbatniki (można poukładać je w warstwy). Całość wymieszać drewnianą łyżką.
Masę wylać do wąskiej keksówki, wyłożonej pergaminem (można przyszczypać go na brzegach spinaczami czy klipami biurowymi), i zostawić do zastygnięcia. Dobrze włożony do keksówki pergamin to gwarancja łatwego wyjęcia bloku.
Zdjęcie tytułowe: Jasmine Waheed, Unsplash.
Komentarze
Prześlij komentarz