Na upalny wieczór: granita z alkoholem

 

Jeśli spodziewacie się upalnego wieczoru, zmieszajcie 250 ml niegazowanej wody z dwiema łyżkami płynnego miodu i 100 ml nalewki; Japończycy stosują umeshu, nalewkę z japońskiej moreli ume, ja wybrałam cytrynowo-pigwową Soplicę. Wlejcie płyn do szczelnego plastikowego pojemnika, mroźcie dwie-trzy godziny (w upały nawet cztery). Częściowo zamrożony wymieszajcie dokładnie widelcem, mroźcie jeszcze jedną-dwie godziny, aż będzie można podać sorbet/ granitę w pucharkach lub szklankach (powinno starczyć na cztery porcje). Można udekorować listkiem mięty lub melisy. Niezłe, choć słodkie (odpuścić sobie miód?) I konfundujące (to lody czy drink?).

Przepis pochodzi z książki "Japoński rok od kuchni"Anny Jasser i Aleksandra Szojera.

Zdjęcie tytułowe: Switlana, Unsplash.

Komentarze

Popularne posty