Efektowny pewniak: sałata z piersią kaczki i pomarańczą

Photo by Dave Lastovskiy on Unsplash  

(Szampan na zdjęciu to zmyłka – do tej pysznej sałaty z kaczką powinien pasować lekki burgund lub pinot, z win białych – pinot gris lub gewürztraminer. Tako rzecze internet.)

Sałata z piersią kaczki to od niedawna mój ulubiony wybór na wizyty gości nie przewidujących podania pełnego obiadu, lub na lżejszy niedzielny obiad – sos pomarańczowy jest naprawdę wart zachodu, a sałata tak pyszna, że chyba jeszcze ani razu nie udało mi się jej zrobić z niepodwojonej ilości składników. Przepis na nią pochodzi z książki „Roślinożerca / Mięsożerca” (praca zbiorowa, wyd. Olesiejuk 2016), która jak na razie pięknie mi się sprawdza (choć strona wegańska zawiera nieproporcjonalnie mało przepisów na dania główne, a sporo na przekąski i desery).

***

30 dag pieczonej lub gotowanej piersi kaczki

10 dag sałaty strzępiastej (używam gotowych mieszanek sałat)

1 garść rukoli (j.w.)

2 pomarańcze

1 łyżeczka miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka orzeszków piniowych (zwykle dodaję więcej - 2-3 łyżki)

sól, czarny pieprz

Sałaty opłukać, odsączyć, umieścić w salaterce. Obrać jedną pomarańczę, podzielić ją na cząstki, usunąć białe błony, fileciki miąższu dodać do sałaty. Mięso pokroić w plasterki, ułożyć na sałacie.

Drugą pomarańczę wyszorować, zetrzeć z połowy owocu skórkę na tarce o małych oczkach, z całego owocu wycisnąć sok.

Sok pomarańczowy gotować ze skórką do momentu zmniejszenia objętości o połowę, zdjąć z ognia. Kiedy przestygnie, wymieszać z miodem, oliwą, solą i pieprzem.

Sałatę polać sosem, posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami.

***

Na wszelki wypadek podam chyba dość szybki sposób na przygotowanie piersi kaczki:

  1. Pierś kaczki wyjąć z lodówki, ogrzać w temperaturze pokojowej. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, jeśli nie mamy stalowej patelni - wstawić do środka naczynie żaroodporne.

  1. Ponacinać tłuszcz na piersi w kratkę, natrzeć ją solą i pieprzem.

  1. Położyć tłuszczem w dół na zimnej patelni, na niewielkim ogniu wytapiać tłuszcz przez 12-14 min. (Warto go zlać do słoiczka i wykorzystać w kuchni.)

  1. Odwrócić pierś skórką do góry, smażyć 2 min.

  1. Przełożyć pierś do naczynia żaroodpornego, które nagrzewało się razem z piekarnikiem (ja przekładam stalową patelnię wraz z mięsem do piekarnika), piec przez 8 minut - będzie gotowe.

  1. Odczekać 5 min przed krojeniem.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty