Pikantno-słodkie zaskoczenie, czyli sałata ze szpinakiem, kuskusem, kurczakiem i żurawiną
![]() |
Chiara Conti on Unsplash |
Mój mąż podejrzliwie spojrzał na zawartość talerza (no bo ten oblepiający
wszystko kuskus...), nabrał pół widelca sałatki, włożył do ust, i natychmiast
rozjaśnił się na twarzy. „Robiłaś to już kiedyś? Chyba nie, pamiętałbym.”
Dziś przepis na sałatę ze szpinakiem, kuskusem, kurczakiem i żurawiną z
książki Mary Younkin „The Weekday Lunches & Breakfast Cookbook” – jak
zapewnia autorka, równie smaczną na ciepło i na zimno. Uwaga, potrzebna będzie
bardzo duże naczynie (albo konieczne będzie mieszanie w dwóch, średniej
wielkości).
Składniki:
1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy (do zużycia w różnych miejscach przepisu,
sprawdź)
2/3 szklanki (116 g) kuskusu perłowego/ izraelskiego (nie miałam pod
ręką, użyłam zwykłego, zadziałało; zamierzam spróbować z bulgurem)
1 szklanka (237 ml) wody
Sos:
1/4 szklanki (60 ml) oliwy
3 łyżki stołowe (45 ml) białego octu balsamicznego lub szampańskiego
1 łyżka stołowa (15 ml) miodu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 piersi kurczaka o wadze ok. 450 g
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
8 szklanek (360 g) młodego szpinaku („baby”), grubo posiekanego
1/2 szklanki (60 g) suszonej żurawiny
1/2 szklanki (46 g) siekanych migdałów
W średniej wielkości rondlu podgrzej 1 łyżeczkę oliwy, na średnim ogniu,
rozprowadź ją dobrze po dnie. Wsyp kuskus i podgrzewaj, często mieszając, przez
3 do 4 minut, aż lekko zbrązowieje i nabierze aromatu. Dolej wody i nakryj
rondel pokrywką. Skręć płomień i trzymaj na małym ogniu, aż woda się wchłonie,
w przypadku kuskusu perłowego ok. 10 minut, drobnego – ok. 5-6.
Przygotuj sos. W małym słoiku lub misce wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny,
miód, sól i pieprz, i odstaw.
Podgrzej nieprzywierającą patelnię (najlepiej grillową) na średnim ogniu.
Przekrój piersi z kurczaka na dwie płaskie części, uzyskując 4 cienkie filety.
Przypraw solą i pieprzem.
Rozprowadź resztę oliwy na powierzchni patelni. Smaż kurczaka bez obracania
przez 2 minuty. Obróć filety i smaż jeszcze 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i
potnij na kawałki wielkości ok. 2 cm.
Umyty i odsączony szpinak włóż do dużej miski (lub rozdziel na dwie). Dodaj
ugotowany kuskus, kurczaka, żurawinę i migdały. Polej sałatę sosem i dobrze
wymieszaj.
Uwaga: Kuskus można
zastąpić drobnym makaronem – należy go ugotować, dobrze odcedzić i dodać
do sałaty, a smażonego kurczaka – kurczakiem z rożna.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz