Pikantno-słodkie zaskoczenie, czyli sałata ze szpinakiem, kuskusem, kurczakiem i żurawiną

Chiara Conti on Unsplash
Mój mąż podejrzliwie spojrzał na zawartość talerza (no bo ten oblepiający wszystko kuskus...), nabrał pół widelca sałatki, włożył do ust, i natychmiast rozjaśnił się na twarzy. „Robiłaś to już kiedyś? Chyba nie, pamiętałbym.” 

Dziś przepis na sałatę ze szpinakiem, kuskusem, kurczakiem i żurawiną z książki Mary Younkin „The Weekday Lunches & Breakfast Cookbook” – jak zapewnia autorka, równie smaczną na ciepło i na zimno. Uwaga, potrzebna będzie bardzo duże naczynie (albo konieczne będzie mieszanie w dwóch, średniej wielkości).

Składniki: 
1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy (do zużycia w różnych miejscach przepisu, sprawdź)
2/3 szklanki (116 g) kuskusu perłowego/ izraelskiego (nie miałam pod ręką, użyłam zwykłego, zadziałało; zamierzam spróbować z bulgurem)
1 szklanka (237 ml) wody

Sos:
1/4 szklanki (60 ml) oliwy
3 łyżki stołowe (45 ml) białego octu balsamicznego lub szampańskiego
1 łyżka stołowa (15 ml) miodu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

2 piersi kurczaka o wadze ok. 450 g
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
8 szklanek (360 g) młodego szpinaku („baby”), grubo posiekanego
1/2 szklanki (60 g) suszonej żurawiny
1/2 szklanki (46 g) siekanych migdałów

W średniej wielkości rondlu podgrzej 1 łyżeczkę oliwy, na średnim ogniu, rozprowadź ją dobrze po dnie. Wsyp kuskus i podgrzewaj, często mieszając, przez 3 do 4 minut, aż lekko zbrązowieje i nabierze aromatu. Dolej wody i nakryj rondel pokrywką. Skręć płomień i trzymaj na małym ogniu, aż woda się wchłonie, w przypadku kuskusu perłowego ok. 10 minut, drobnego – ok. 5-6.

Przygotuj sos. W małym słoiku lub misce wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz, i odstaw.

Podgrzej nieprzywierającą patelnię (najlepiej grillową) na średnim ogniu. Przekrój piersi z kurczaka na dwie płaskie części, uzyskując 4 cienkie filety. Przypraw solą i pieprzem.

Rozprowadź resztę oliwy na powierzchni patelni. Smaż kurczaka bez obracania przez 2 minuty. Obróć filety i smaż jeszcze 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i potnij na kawałki wielkości ok. 2 cm.

Umyty i odsączony szpinak włóż do dużej miski (lub rozdziel na dwie). Dodaj ugotowany kuskus, kurczaka, żurawinę i migdały. Polej sałatę sosem i dobrze wymieszaj. 


Uwaga: Kuskus można zastąpić drobnym makaronem – należy go ugotować, dobrze odcedzić i dodać do sałaty, a smażonego kurczaka – kurczakiem z rożna. 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty